Účinek konopí pro zvířata

Účinek konopí u lidí je velice dobře známý a stále více se dostává do popředí. Dnes je o konopí známo, že má protizánětlivé účinky, pomáhá ulevovat od bolesti, pomáhá při nádorech, záchvatech, svalových křečích, kožních problémechpodporuje chuť k jídlu. Bojuje proti agresivitě, úzkosti a neurologickým poruchám. To je možné především proto, že lidé (jako ostatní savci) mají v mozku, v imunitních buňkách, a v nervové soustavě speciální receptory.

Už i veterináři se často přiklání k alternativní medicíně, no a k tomu patří i konopné produkty. Pokud dokáže být konopí dobré pro lidi, proč by nemohlo přinést účinek i u zvířat?   

Pro psy můžeme využít extrakt z celé rostliny Cannabis sativa, tedy CBD konopný olej (kanabidiol). Využívá se hlavně při chronických obtížích – artritidě, stresových reakcích, agresi a trávicích potížích, prokázány jsou i pozitivní účinky při epilepsii. Pomáhá ale i při akutních potížích, jako jsou výrony, zlomeniny, otoky, bolesti a ztuhlost.  cbd_pies_kartonik_szare     Psi_pamlsek_hovezi_mockup (1)

Dávkování by měl určit veterinář, ale obecně platí začít s malými dávkami. Obvykle se začíná s jednou kapkou na 4,5 kg hmotnosti psa denně. Po týdnu zvýšíme na 1-2 kapky na 4,5 kg tělesné hmotnosti dvakrát denně. Dávky lze poté zvyšovat každých 4 – 5 dní. Vedlejšími účinky mohou být útlum a částečná dezorientace, potom je vhodné zastavit léčbu a začít znova s nižší dávkou.

Konopí může tedy zlepšovat kvalitu života nejen lidem, ale i zvířatům. Pokud je užíváno správně a ve vhodném množství, nejlépe pod dohledem odborníka se zkušenostmi.